Testvérkapcsolatból ifjúsági csereprogram – bálványosváraljai fiatalok mutatják be Kolozs megyét franciaországi vendégeiknek

Csereprogram keretében mutatják be a bálványosváraljai fiatalok a Kolozs megyei magyar kultúrát, örökséget és turisztikai látványosságokat francia fiataloknak. „A két hetes projekt az Erasmus+ program pályázatának köszönhetően jött létre, amely remek alkalom arra, hogy a mi a fiataljaink megismertessék a Kolozs megyei érdekességeket, illetve majd ők is ízelítőt kapjanak a francia különlegességekről” – mondta el Muresan Ildikó, Bálványosváralja polgármestere.

A polgármester hozzátette, a projektet a pályázat megírásától a kivitelezésig a helyi fiatalok, Ferenc Ilona, Fülöp Mónika és Márton János projektvezetők irányításával, a franciaországi testvértelepülések képviselőivel közösen hozták létre. „Már több éves testvérkapcsolatban állunk Reyrieux, Trévoux és Parcieux franciaországi településekkel, de eddig inkább a felnőtt generáció élvezhette ezen kapcsolatok előnyeit. Két éve, a kapcsolat 25. évfordulós ünnepségén született meg az ötlet, hogy a fiatalokat is aktívan vonjuk be a programba, hisz a kapcsolatunk általuk maradhat fenn a jövőben” – nyilatkozta Muresan Ildikó.

„A projekt két hetes csereprogramból áll, amelyből egy hétig a francia testvértelepülések fiataljai látogatnak el hozzánk, majd augusztusban a bálványosváraljai társaiknak adatik meg a lehetőség, hogy Franciaországba látogassanak. Az itthoni programot teljes mértékben mi állítottuk össze, úgy hogy a külföldi vendégeink ízelítőt kaphassanak a hagyományainkból, természeti és épített örökségünkből is. Igyekeztünk minden napot különböző tematikák köré szervezni, így hétfőn csapatösszerázó, ismerkedős napot tartottunk. A keddi napot village tournak neveztük el, hisz a községünket mutattuk be. Délelőtt bicikli túra keretében jártuk végig a község településeit, majd 20 kilométer tekerés után, a nap hátralévő részére traktoros kirándulást szerveztünk Darócba, ahol közösen kürtöskalácsot sütöttünk” – ismertette Fülöp Mónika projektvezető.

Szerdán Kolozs megye látványosságait látogatták meg közösen, így a napot a válaszúti Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központban kezdték, majd a Tordai sóbánya meglátogatása után Kolozsvár szépségeivel ismerkedtek a francia fiatalok. „Egy interaktív feladatlap segítségével tettük érdekesebbé a megszokott városnézést, amely abból állt, hogy képrészleteket kaptak egy-egy látványosságról, amelyet ha megkaptak bizonyos feladatok kellett elvégezniük az adott helyszínen. Ilyen feladat volt például egy idegennel való selfie készítése” – részletezte a projektfelelős.

A csütörtöki nap folyamán turistajelzést készítettek, melyek majd a vártetőre vezetik a Bálványosváraljára látogatókat. „Úgy gondoltuk, hogy az egyik napra olyan aktivitást tervezünk, amely maradandó lesz, és amely fizikailag is emlékeztet minket erre a hétre, így elkészítettük a turistajelzést a Várdombra, hisz sok idelátogató turista keresi ezt a helyet, így az ő dolgukat is megkönnyítjük. A jelzéseket ma délután állítjuk fel, majd a Várdombon közös piknik és tábortűz lesz. Estére fáklyás levonulást terveztünk” – ismertette a mai programot Fülöp Mónika.

A francia fiatalok még három napig élvezhetik a váraljai lakosok vendégszeretetét. A hátralévő idő is programdús lesz, hisz pénteken újabb kirándulás lesz, ezúttal Beszterce-Naszód megyébe. A szombati napon a néphagyományoké lesz a főszerep, ugyanis délelőtt különböző kézműves foglalkozásokkal készülnek a szervezők, melybe a helyi idősebb generációt is bevonják, így „szakemberektől” leshetnek el praktikákat a fiatalok. Délután az Árvalányhaj Néptánccsoport bevonásával néptáncot és népdalokat tanulnak majd a francia fiatalok. Az egy hetes látogatást gasztrónap zárja majd, ahol a helyiek segítségével bográcsgulyást, töltött káposztát és lángost is készítenek a csereprogramban résztvevők.