Negyedik alkalommal is gyakornoki programot indít a KIFOR!

Október 9-e éjfélig lehet jelentkezni a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum - KIFOR által meghirdetett „Kezdd velünk a karriered” gyakornoki programra, amelyen hat szerencsés fiatal nyer betekintést a kolozsvári, bukaresti és a brüsszeli közintézményekbe.

Azok a diákok jelentkezhetnek, akik közigazgatás, jog, kommunikáció vagy akár nemzetközi kapcsolatok szakokon tanulnak, és érdekli őket a romániai és az európai közintézmények működése és ezekben az intézményekben tennének szert szakmai gyakorlatra. A jelentkező fiataloknak az önéletrajzon és a motivációs levélen túl, rendelkezniük kell érvényes hallgatói jogviszonnyal és igazolniuk kell, hogy középfokon ismerik az EU valamely diplomácia nyelvét.

„A Kezdd velünk a karriered gyakornoki program immár negyedik éve képezi szerves részét a KIFOR programkínálatának, hiszen évről évre egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Ami érthető , hiszen, egyre több diák látja fontosnak, hogy egyetemi évei alatt szüksége van az ilyen jellegű tapasztalatokra, hiszen az egyetem elvégzése után, így jelentős előnnyel indulhatnak a munkaerőpiacon. A programunkban résztvevő diákok körében nem példanélküli az sem, hogy a program lejárta után, a gyakornoknak állást ajánlanak”. – nyilatkozta Balló Tamás, a KIFOR elnöke.

Mint Winkler Gyula, az RMDSZ Európai Parlamenti képviselője és a program támogatója elmondta - “Az ifjúságot érintő együttműködések mindig kiemelt helyet foglaltak tevékenységemben, ezt a továbbiakban is folytatni és bővíteni szeretnénk. Tavaly még új együttműködésnek számított a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum „Kezd velünk a karriered” programja, amelynek részeként a fiatalok nemcsak helyi, megyei és országos intézményeket ismertek meg, hanem alkalmuk volt az európai intézményrendszer tevékenységébe is betekinteni. Örömmel veszünk részt az ilyen konkrét tapasztalatszerzésen alapuló programokban, gratulálok a KIFOR-nak a kezdeményezésért. Idén is várjuk a diákokat, hogy megmutassuk, hogyan működik az Európai Unió, milyen intézményes háttere van, megismertetve az uniós döntéshozatal mechanizmusait. Szükség van az ilyen nyitásra, európai tapasztalatszerzésre, ez is hozzájárul ahhoz, hogy versenyképes tudást szerezzenek, amellyel a fiatalok karriert tudnak építeni”.

A program szakmai partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári kara, valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Történelem és Filozófia, valamint a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudomány karjai, így a programban résztvevő diákok igazolást kapnak, amelyet el tudnak ismertetni, mint szakmai gyakorlatot, amelyre kredit pontokat kaphatnak.

A “Kezdd velünk a karriered” gyakornoki program részletei megtalálhatók a KIFOR honlapján, illetve a hivatalos Facebook oldalon is.

A KIFOR gyakornoki programját a Communitas Alapítvány, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, az EPP Képviselőcsoport valamint Winkler Gyula európai parlamenti képviselő támogatta.