Jó példák és hasznos tippek a hatékony hulladékgazdálkodáshoz

„Kolozs megyében két okból is kiemelt téma a hulladékgazdálkodás. Kolozsvár az ország második legnagyobb városa, dinamikusan fejlődik, a környező településekkel együtt, azonban sok esetben az infrastruktúra és a közszolgáltatások nem tudják tartani a lépést ezzel a fejlődéssel. Így van ez részben a város által termelt rengeteg szemét menedzsmentjét illetően is. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a város lakói egyre fogékonyabbak és igényesebbek, ami a felelős hulladékgazdálkodást, szelektív szemétgyűjtést, fenntartható megoldásokat illeti. Mit mondanak a szakemberek? Hogyan látják ezt a témát?” – indította a beszélgetést Vákár István.

Vásároljuk gyakrabban, kevesebb élelmiszer

„A hulladékgazdálkodás nagyon felkapott téma lett az utóbbi időben. A hulladékgazdálkodás legfontosabb célkitűzése maga a hulladék, az az, hogy ne termeljünk, viszont ez a mostani nagy fogyasztói társadalomban nagy kihívás lenne mindannyiunk számára és ugyanakkor a népesség is növekszik és az a kettő, népesség és fogyasztói társadalom nem arra vezet, hogy pár nap alatt hulladék csökkenésnek lennénk a tanúi. Mit kell tenni, hogy megoldódjon a hulladék problémája? Próbáljunk meg minél kevesebb hulladékot termelni, ehhez elsőkörben tudatos vásárlás szükséges, fontos, hogy bevásárló listával és ne éhesen menjünk vásárolni” – mondta el felvezetőjében dr. Réti Kinga.

Romániában még mindig a hulladék harminc százalékát az élelmiszer teszi ki és figyelni kell arra, hogy minél kevesebb műanyag csomagolású terméket vásároljunk. Ha már termeljük a hulladékot, akkor fontos, hogy szelektíven gyűjtsük ezt. A legjobb ha már mindenki otthon elkezdi külön gyűjteni a szemetet. Ennek következtében arra is szükség van, hogy a külső szemétgyűjtési infrastruktúra is kialakuljon, ha már otthon az emberek szelektíven gyűjtik a szemetet, akkor lehetőségük legyen szelektíven kidobni is azt. Kolozsvár esetében ez a legnagyobb probléma, hisz az a szelektív hulladékgyűjtésre kidolgozott infrastruktúra még mindig nem működik. És nem utolsó sorban szükség lenne arra is, hogy a felhalmozott szemetet újrhasznosítsák.

A külföldön jól működő példákat alkalmazni kell itthon is

„Mi az emberek lelkére próbáltunk hatni, igyekeztünk elmondani nekik, hogy a gyerekeinknek olyan települést akarunk, ahol elmondhatjuk, hogy lehet nyugodtan a patakból inni, lehet nyugodtan a friss levegőt szívni, anélkül, hogy égett gumiszag lenne. ezzel sikerült az emberek egyrészét meggyőzni” – mondta el Horváth Béla.

Annak érdekében, hogy még többen csatlakozzanak a szelektív hulladékgyűjtésben a Szalacs községi önkormányzat olaszországi mintát követve bevezette az öt frakciós szelektív szemétgyűjtést, amely három hónap alatt 3%-ról 65%-ra növelte a szelektív hulladékgyűjtési arányt a községben. Az új módszert az iskolában vezették be először, ahol a gyerekeknek tanították meg a szelektív hulladékgyűjtést, majd kiterjesztették ezt község minden lakójára. Az emberek számára biztosított szelektív szeméttárólokat folyamatosan ellenőrzik, hogy azokba a megfelelő szemét kerüljön. A polgármester elmondta, hogy a szigorú ellenőrzés elengedhetetlen, ugyanakkor a nem megfelelően kidobott szemétért pénzbírság jár.