Mentőöv a vidéki közösségeknek – Gazdaságfejlesztés Kolozs megyében

Bakó Alpár Levente, a Kolozs Megyei Gazdák Egyesületének elnöke szerint mindenképp
hasznos a Pro Economica Alapítvány programja és a gazdák segítségét szolgája. Ugyanakkor
kifejtette, hogy a jövőre nézve hasznosabb lenne a gazdák szempontjából, ha előzetesen
egyeztetnének az általa vezetett hasonló egyesületekkel és szakemberekkel a pályázati
lehetőség hatékonyabb kihasználása végett. Bakó kiemelte, hogy a szintén magyarországi támogatásból működtetett falugazdász hálózathoz bármikor fordulhatnak a gazdák, amennyiben pályázatokról, vagy szakmai információkról legyen szó.

Szék községben volt a legtöbb nyertes pályázat

Csorba István, Szék község alpolgármestere elmondta ez a pályázati lehetőség sokat lendített a helyi gazdák munkáján, hisz nagyon sokan a tevékenységük céljának megfelelő munkaeszközöket vagy állatokat vásároltak.

„Látjuk, hogy a Pro Economica Alapítvány támogatásai milyen hasznos segítség volt a mezőségi gazdák számára. Éppen ezért bízunk abban, hogy hamarosan Kalotaszeg és az Aranyos-vidék települései számára is elérhetővé válik a Magyar Kormány gazdaságfejlesztési programja” – mondta el Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke, aki a beszélgetést vezette.

A magyar kormány által finanszírozott Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program 458 támogatási szerződését írták alá a Kolozs megyei Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány székházában, májusban. A program részeként nyújtott magyar állami támogatás összértéke 1,83 milliárd forint. Kolozs megyében 226 nyertes pályázó van 28 településről.