Hétvégén rendeztük meg az első, középiskolásoknak szánt vitaképzésünket.

A Mathias Rex Egyesület szervezésében került sor a „Vitat6ó” hétvégére, amelynek szakmai partnere volt a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum – KIFOR, valamint a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács – KMDT. Az esemény célja egy olyan képzés megszervezése, ami elméleti és gyakorlati tudást ad a résztvevőknek, amit vitahelyzetekben használni tudnak.

„Mindannyian tudjuk, hogy vitázni, érvelni az élet minden területén kell. Azt is tudjuk, hogy ezt úgy jó tenni, hogyha mögötte van egy jól megalapozott tudás. Hozzánk eljutott ennek az igénye, Kolozs megyei középiskolások részéről, hogy szeretnék megszerezni azt a tudást, amivel határozottak, vitára, érvelésre készek lehetnek, legyen szó az élet bármely területéről.” –mondta Olcsvari-Barta Péter, főszervező.

Az interaktív képzéshétvégén számos előadó megfordult, akik kommunikáció témában, vitatechnikában otthonosan mozognak.

Szombaton első blokként kommunikációs köröket érintettünk. Buryán Tünde, a Paprika Rádió munkatársa próbálta ki beszédíró készségeinket, útbaigazítást adott, hogyan lesz a beszédből jó beszéd. Majd jött Szilágyi Áron, a Mikó Imre Szakkollégiumtól és megmutatta miről is szól a nyilvános beszéd. A nap második felében a főszerep a vitáé volt. Antal Géza irányításával először az elméleti alapokat tisztáztuk, majd vitázási technikákat ismerhettünk meg. Utolsó momentumként egy meglepetés vendég is érkezett a helyszínre, Csoma Botond parlamenti képviselő, akinél a vita a mindennapok része, ottléte alatt gyakorlatias tanácsokkal látott el, konkrét példákat hozott a Románia parlamentjéből. A képzést vitaszimulációval zártuk.” – ismertette a programot Kundi Ilona a KMDT elnöke.

Emlékezetes hétvége volt, Kolozs megyei középiskolások, diáktanácsozók, ifjúsági szervezeti tagok tanultak együtt, sokszor egymástól. A szervezők remélik az itt megszerzett tudást, néhány bevált taktikát munkájuk során kamatoztatni tudják majd a résztvevők.

A képzéshétvége a Kolozs Megyei Tanács, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő finanszírozásával valósult meg.