Unity in diversity: őshonos nemzeti kisebbségek

Az Európai Unió egyik alapelvét képező mottó a unity in diversity, magyarul egység a sokszínűségben. Amikor mi, erdélyi magyarok, egy nemzeti kisebbség azt mondjuk, hogy egység a sokszínűségben, akkor a saját helyzetünkre, a közösségünkre, a hagyományainkra és a jövőnkre gondolunk, amely sokszor a többségi társadalomtól függ. Szeretnénk, ha ez a jelmondat a mi kulturális identitásuk védelmét és tiszteletét is jelentené.

Az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia a nemzeti kisebbségekért. Felelősséget vállalva azok elismerésében és a szükséges képviselet biztosításában, hogy képesek legyenek nemzetközi szinten képviselni kulturális és ideológiai identitásukat, mert ők is ugyanúgy részei az európai sokszínűségnek, mint bármilyen más kisebbség. Szerintünk ez a felelősség azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek különböző konzultációkat kellene szerveznie ezekkel a kisebbségek képviselőivel, azokról a mindennapi problémákról, amelyekkel szembesülnek kultúrájuk kitartásával és fennmaradásával kapcsolatban.

A nemzeti kisebbség részének lenni azt jelenti, hogy kulturális identitásunkat nehezebb újrateremteni, de azt is, hogy sok esetben a többségi társadalom nem ismer minket el. Az Európai Uniónak többek közt szorgalmazhatná a tagállamokat, hogy oktatási rendszerükbe témaként jelenítsék meg a nemzeti kisebbségeket, hiszen európai állampolgárnak lenni nemcsak azt jelenti, hogy kötelességünk megtanulni és beszélni a többi európai ország kultúrájáról, hanem belenézni a környezetünkbe, és megpróbálni megérteni a nemzeti kisebbségek helyzetét is, amelyeket együtt élünk.

A javaslat a angol nyelvű változatát nyújtottuk be a Konferencia Európa Jövőjéről weboldalára: Unity in diversity of autochthonous national minorities