Ismét meghirdetése került a ¨Kezdd velünk a karriered¨ - KIFOR Gyakornoki Program

A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) 2022-ben is útjára indítja a Kezdd velünk a karriered! - Gyakornoki programot a Babes-Bolyai Tudományegyetemmel és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel partnerségben. 


Célja megismertetni a hat résztvevővel a helyi, megyei, országos és európai közigazgatási intézmények működését. A négy állomásból áll a program, Kolozsvár, Bukarest, Budapest és Brüsszel.


Kolozsvári állomáson a résztvevők megismerkedhetnek a Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával, Kolozs Megye Tanácsával, Kolozs Megyei Prefektúra Intézményével, az ott dolgozó közalkalmazottak illetve tisztségviselők szemszögéből ismerhetik meg működését. 

Bukarestben a Képviselőházban tanulhatnak majd a törvényhozási folyamatról, minisztériumok működését ismerhetik meg. 

Brüsszeli Európai Parlament munkatársai és Winkler Gyula EP képviselő jóvoltából a brüsszeli politikába is belátást nyerhetnek. 

Budapest az az állomás, ahol összehasonlítjuk a magyar illetve román törvényhozást, illetve az államformabeli különbségeket is kielemezzük, valaimt fiatal közéleti szereplőkkel találkozunk és ellátogatunk az Országházába is. 

Mindegyik rész kiegészül gyakorlati feladatokkal, amelyek során a résztvevők a tisztviselők és közalkalmazottak „bőrébe bújhatnak”, specifikus gyakorlatok során, a program végén pedig közösen hoznak létre egy ismeretterjesztő kiadványt.

A program arra hivatott, hogy belátást nyújtson a közintézmények működésébe, a résztvevők megtapasztalhassák, hogyan is működik például egy megyei tanács, vagy hogyan lesz egy ötletből törvényjavaslat, majd törvény.

Öt hétre kell számítani, amely során (illeszkedve az egyetemi órarendekhez) gyakorlati csapatos illetve egyéni feladatok lesznek, intézménylátogatások, tisztségviselőkkel való kerekasztalbeszélgetések. A program tartalmaz egy Bukaresti, Brüsszeli illetve Budapesti tanulmányi utat is. 

Jelentkezéshez szükséges:

  • Rövid önéletrajz kiemelve tanulmányaidat, munkatapasztalatodat, önkéntes munkádat.

  • Hallgató jogviszonyt igazoló dokumentum

  • Motivációs levél legfeljebb egy oldalas terjedelemben, amely tartalmazza, miért jelentkeztél a programra, miért érdekel a politika vagy közigazgatás, illetve miképp illeszkedik a program a jövőbeli terveidhez, karrieropcióidhoz

  • Rövid, legfeljebb egy oldalas beszámoló egy közösségi vagy politikai projektről, amiben részt vettél, vagy szerveztél.


Jelentkezéseket várjuk e-mailben az alábbi űrlapon: https://forms.gle/aHMkjwgQjoZRV6uk6 

Jelentkezési határidő: 2022.10.14, 23:59 óra