KIFOR Műhelytábor

Beszámoló

-KIFOR Műhelytábor- 

 

 

                2023 november 10-12 között megrendezésre került a kolozs megyei fiatalok körében 

a már hagyományossá vált háromnapos Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum Műhelytábora, ahol a résztvevők fejest ugorhattak a közösségépítés rejtelmeibe, mégpedig Tordán, a Daiana Residence Panzióban.  

            A Műhelytábor célja az volt, hogy a Kolozs megyei fiatalok ismét találkozhassanak egymással, megoszthassák az elmúlt év tapasztalatait, meséljenek a sikerekről, nehézségekről, illetve hogy közösen készüljenek fel a 2024-es évre.

            A háromnapos rendezvénysorozaton olyan workshpokra és előadásokra került sor, ahol középpontban a fiatalok és a közösségük volt, de teret biztosítottunk az ismerkedésre és az önfejlesztésre is. Sokszor láthatjuk,  hogy a fiatalokban ott van a tenni akarás, de nem mindig tudják merre kell elindulni: mi ehhez a kezdéshez mutattunk irányt.

                  Az egész napos programok közé tartoztak a tagszervezeti bemutatók, beszélgetések tisztségviselőkkel, mint például Hajdú András, magyaroszági államtitkárhelyettessel, Tasnádi Szilárd, Kolozs megyei alprefektussal, Szilágyi Dóra, MIÉRT elnökkel, illetve Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármesterével is egyaránt. A fiatalok a beszélgetések folyamán fejest ugorhattak különböző témák mentén a közösségépítés rejtelmeiben, olyan nyílt és kötetlen válaszokat kaphattak, amelyekre nem is számítottak, ebből fakadóan egy új ajtó nyitult előttük. 

             A komoly beszélgetéseken keresztül, a fiatalok olyan csapatépítő feladatokon vehettek részt, amelyben nemcsak önmaguk felismerését jelentette, hanem a szervezetükét is, amelyek részesei. Mindemellett, olyan mentalitásváltásban lehetett részük, amelyben szó volt az RMDSZ kommunikációjáról a fiatalok felé, mennyire érdeklik őket a politika világa, miért fontos elmenni szavazni, illetve kívácsiak voltunk a fiatalok véleményére a 2024-es választásokat illetően, hogy milyen javaslatokkal jönnének a képviselők számára, mi volna az üzenet, ami jobbá tehetné a sorsukat. Ezek a beszélgetések nemcsak a közös véleménynyílvánításban hozta össze az ifjúságot, hanem azon felül egy tartalmas élményt is biztosított a számukra a megismerkedés útjain keresztül. 

            A részvétel nyitott és ingyenes volt bárki számára, azonban regisztrációhoz kötött, illetve a helyek száma pedig limitált volt. Nagyon sok fiatal kíváncsi volt arra, hogy oxigénpalack gyanánt mire van szüksége egy csoportnak, milyen szereplői lehetnek egy közösségnek, ebből fakadóan a hétvége folyamán 45 személy ugrott fejest velünk együtt  a közösségépítés rejtelmeiben.

             A műhelytábor lebonyolításában nagy szerepet játszott a KIFOR lelkes csapata, akik biztosították, hogy a tartalmas előadások és feladatok mellett, minden program zökkenőmentesen megvalósuljon.