Talpas Botond: itthon, versenyképesen, magabiztosan

„Mandátumom során egy olyan Magyar Ifjúsági Értekezletért akarok dolgozni, amely képes felvállalni és célként megjelölni, hogy az erdélyi magyar fiataloké legyen a társadalom legversenyképesebb csoportja” - fogalmazott Talpas Botond elnökjelölti programjában. A fiatal közösségszervező elnökjelölti jelentkezését határidőn belül, május 20-án küldte el a bizottságnak.

 

Hasznos tudást Erdélyben

„Ahhoz, hogy itthon otthonra lelhessünk, versenyképeseknek kell lennünk, és társadalmunkban magabiztosan kell eligazodnunk” - írta Talpas a jelentkezéskor leadott programjában. Szerinte a MIÉRT felelősséggel tartozik azért, hogy az erdélyi fiatalok itthon, Erdélyben keressék a boldogságot és az önmegvalósítást, hogy magyarként sikeresek és versenyképesek lehessenek. „Fontos, hogy megerősítsük a MIÉRT szolgáltatói jellegét: hasznos tudást kell adni a erdélyi magyar fiatal politikusok és vállalkozók kezébe. A gazdasági lehetőségek kihasználásához és a megfelelő politikai döntésekhez jól megalapozott, használható tudást kell biztosítanunk” - írta a jelölt. A program szerint erdélyi magyarként alapvető érdekünk a magyar-román kapcsolatok erősítése és kihasználása is. „Partnerekre kell lelnünk a román ifjúsági és szakmai szférában, illetve meg kell találjuk partnereinket az intézményi struktúrákban is. Meglévő magyarországi kapcsolati rendszerünket társadalmi, politikai és gazdasági előnyként kell kamatoztassuk itthon.”

 

Célzott szakpolitikák

A romániai magyar ifjúság hasonló számban él vidéki vagy nagyvárosi környezetben, így kiemelt figyelmet kell fordítani a szakpolitikai munka során a vidék-város kapcsolatának. Talpas szerint „minden erdélyi magyar fiatal igényeire figyelnünk kell, felismerve, hogy más a feladatunk városon és más vidéken, ahogy különböznek a teendőink a szórványban és tömbben.”

 

Intenzív vezetőképzés

„Politikai iskolát kell kialakítanunk azon fiatalok számára, akik vállalják a politikai, képviseleti munkát a közösség érdekében. Fiatal politikusaink számára biztosítanunk kell a készségfejlesztés lehetőségét, a megfelelő szakpolitikai háttéranyagokat és az értelmes vita lehetőségét, mely szükségszerű a megalapozott véleményformáláshoz. Nehéz és nemes munkát vállalnak és tudniuk kell, hogy számíthatnak ránk, kitartunk mellettük és kiállunk értük” - áll a jelölt programjában.

Talpas szerint akár külső szakemberek bevonásával, think-tank-szerű szakmai tevékenységek kell az alapot adják a fenti célok módszeres megvalósításához. „Erős alapokra építkezhetünk, és tudjuk, mit kell tennünk. Elődeink egy életképes, tenni akaró, nagy munkabírású szervezetet adnak át” - írta az elnökjelölt, aki a fenti program megvalósításának érdekében számít a MIÉRT küldötteinek szavazataira. A Magyar Ifjúsági Értekezlet tisztújító küldöttgyűlésére június 16-17-én, Kolozsváron kerül sor.

 

Névjegy

Talpas Botond 1988-ban született Kolozsváron. Családjának köszönhetően kiskorától rengeteg közösségi élmény formálta gondolkodását és világlátását. Versenyszerűen vízilabdázott a kolozsvári CSS leigazolt játékosaként, majd középiskolás kora óta aktívan részt vesz a közösségszervezésben, megyei és országos szinten egyaránt. A János Zsigmond Unitárius Kollégiumban eltöltött középiskolai évek alatt alelnöke volt a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ), társalapítója volt a Kolozs megyei Magyar Diáktanácsnak (KMDT).

Egyetemi tanulmányait a Sapientia kolozsvári karán, illetve a BBTE-n folytatta. Végzetsége alapján nemzetközi kapcsolatok szakértő és kommunikációs szakember. Tanulmányi évei alatt tagja volt a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégiumnak, ösztöndíjasként, áthallgatáson vett részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve ösztöndíjasa volt a Collegium Talentum programnak.

Egyetemistaként a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöki tisztségét töltötte be három éven át. 2011-ben alapító-elnöke volt az Igen, tessék! egyesületnek, közben pedig a Musai-Muszáj mozgalomban aktivistaként tevékenykedett. 2012 és 2015 között alprefektusi tisztséget töltött be a  Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. 2013 óta a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) külügyi kabinetjének vezetője, illetve képviseli az erdélyi régiót a Magyar Ifjúsági Konferenciában.