Biztonságos és kiszámítható közintézményeket

Az esemény házigazdája Buchwald Péter köszöntötte az egybegyűltekes és rövid felvezetőjében arról beszélt miért fontos, hogy a fiatalok is politikai tapasztalatot szerezzenek. Általános kérdést fogalmazott meg a meghívottak fele, melyben arra volt kíváncsi, hogy a mai közhangulat mellett mi volt az ami a politikai és közösségi szerepvállalás felé irányította őket.

Geréd Imre az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke az elmúlt négy évben képviselte az ifjúságot a kolozsvári önkormányzatban. Elmondta, hogy a fiataloknak biztonságos és kiszámítható közintézményekre van szükségük és az adminisztrációt nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, ezért is fontos, hogy fiatalok kerüljenek be a döntéshozó testületekbe.

Ifj, Deák Ferenc, aki a Kolozs megyei listán másodikként indul elmondta, hogy számára a közösségi szerepvállalás nem új keletű irányultság, hiszen jelenleg is a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökeként dolgozok és több mint egy évtizede foglalkozik közösségépítéssel.

"Egy fiatal szívesebben fordul egy vele egykorú tanácsoshoz, mint az idősebbekhez. Az önkormányzatok, hivatalok a fiatalok számára barátságtalan intézmények, az ifjúsági képviselők jelenléte önbizalmat és közvetlen kapcsolati lehetőséget teremt közöttük és az intézményrendszer között" – mondta el Enyedi Tamás, megyei tanácsos jelölt. A Kolozs megyei RMDSZ ifjúsági alelnöke kiemelte, hogy az országos szervezet, a MIÉRT célkitűzéseit is fontosnak tartják, így az ifjúsági alap létrehozását az önkormányzatokban vagy a földvásárlási kedvezmények biztosítását a fiatalok lakásépítésére.

Rácz Levente, fiatal vállalkozó, a kolozsvári jelöltlista negyedik helyezettje elmondta, hogy neki egyik célja, hogy az ifjúság véleményét megváltoztassa a politikáról és ez az elmúlt időszakban már sikerült is néhány esetben ez. Ugyanakkor kiemelte, hogy Kolozsvár egy színes és pörgős város, ezt a jellegét annál is inkább megtarthatná, ha 24 órás várossá alakíthatnánk. Ennek a folyamatnak az egyik fontos része, hogy beindítsák az éjszakai tömegközlekedést.

Szőcs Endre a megyei tanácsosi listán induló fiatal közgazdász, aki vidékfejlesztéssel foglalkozik. Elmondta, hogy szakmai tapasztalatait hatékonyan tudná kamatoztatni a megyei tanácsban, hiszen szakemberként ismeri a Kolozs megyei vidék jellegzetességeit.

Nistor Dániel, építőmérnök elmondása szerint szakemberként került be a jelöltek csapatába és így is szeretne dolgozni. Építőmérnöki szaktudásával és ambícióival indul neki a választásoknak és bízik benne, hogy hasznos segítsége lehet majd a csapatnak.

Az esemény zárásaként Buchwald Péter elmondta, hogy a jelöltekkel a következő egy hónapban a Matyi térben lehet találkozni. Az önkéntes központként és kampány koordinációs irodaként működő iroda a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 4 szám alatt található és naponta 9-17 óra között biztosan nyitva van.