Gyakornoki program Winkler Gyula európai parlamenti képviselő irodájában

2019 őszén tudomást szereztem egy kiváló szakmai tapasztalati, gyakornoki lehetőségről, mely a tervek szerint Winkler Gyula európai parlamenti képviselő irodájában került volna megszervezésre, Brüsszelben, a 2020 – as év során. Ekkor még nem tudtuk, hogy szinte lehetetlen lesz külföldre utazni.

Így történt tehát az, hogy a gyakornoki programot, egyéb alternatív lehetőségek híján, online térben végeztük. A többszöri átszervezés és hónapokon át tartó egyezkedés után végül ez a megoldás tűnt a legjárhatóbb útnak.

Annak ellenére, hogy nem láthattuk élőben a parlament üléseit, nem tudtunk személyesen találkozni sem a képviselő úrral, az ő munkatársaival, sem a többi gyakornokkal, akivel együtt dolgoztunk hat héten keresztül, mégis sok hasznos dolgot tanultam, tapasztaltam és maradandó élményekkel gazdagodtam.

Gyakornoki programunk fő projektje, a parlament működésének megismerésén túl, egy „zöld” gyűjteménytár megalkotása volt. A program témája a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem volt, ennek fényében kellett minél több hasznos tippet, országos, regionális és önkormányzati kezdeményezést keresnünk és tanulmányoznunk. Kiemelten fontosnak tartom, hogy napirenden legyek e téren és minél többet tegyek az ügy pozitív irányba való átlendülésének érdekében.

Igyekeztünk minél több jó ötletet beleszőni a Zöld Kisokosba, mellyel akár civil szervezeteknek, akár helyi közösségek fiataljainak segítséget nyújthatunk, hogy hogyan lehetnek környezettudatosabbak, és milyen kezdeményezésekhez csatlakozhatnak.

Bár az online térben zajló gyakornoki program egy teljesen új tapasztalat volt mindannyiunk számára, mégis úgy gondolom, hogy hasznosan és kellemesen telt ez a hat hét, örülök, hogy, ilyen szélsőséges körülmények között is, a részese lehettem.

Kovács Andrea